ffdgfdg Az oldal helyes megjelenítéséhez a Mozilla Firefox vagy az Internet Explorer böngészők legújabb verzióit ajánljuk.

Ha Internet Explorerben ezt a szöveget látja, kapcsolja ki a kompatibilitási nézetet!

Garger pincészet

Vaskeresztes

A rendszerváltás előtt itt húzódott a határsáv, a Vashegy és falu között drótkerítés magasodott. Csak úgy szabadott átmenni rajta, vagy kimenni a szőlőhegyre, ha a gazda a határőröknél leadta az okmányait, ebben az esetben is legkésőbb este kilencig vissza kellett térnie. Ha valaki elbóbiskolt a pincében, azért elmentek a határőrök, és örülhetett neki, ha csak hazavitték. Éjszakánként a hegy a pártembereké volt, ők mulattak hajnalig. A fő tivornyahely a tsz-elnök pincéje volt, ide járt ki az összes valamire való elvtárs, míg nem szerzett magának saját pincét… A zártságnak számos hátránya, de előnye is volt. Ennek köszönhetik, hogy megmaradt a Pinka-szurdok és a vidék páratlan ökológiai kincsei. A településen, részben szintén a zártságból következően, ma is zömében német ajkúak (kisebb részben horvátok) élnek. A gyerekek is beszélik az anyanyelvet, de már csak a nagyszülők beszélnek otthon is németül. Saját hagyományaikat őrzik, német tánccsoport és énekkar is működik.

A Vashegy

A hegyen több évszázados hagyománya van a bortermelésnek. A Soproni Borvidék részét képező hegyen elsősorban kékfrankos, zweigelt, pinot noir töltenek hordókba. Az újjáéledő családi gazdálkodások mellett Vaskeresztesen palackozó és feldolgozó üzem, illetve pálinkafőző is működik. Osztrák oldalon a családi gazdálkodás és borkimérés megmaradt, korszerű vinotékák kialakításával.

A vaskeresztesi borvidék