A Kékfrankos

Évszázados örökségünk

Származási helyét a ma Szlovéniához tartozó alsó-stájerországi Lemberg környékére teszik a szakértők. A szőlőfajta a városról kapta a német nevét (lemberger), a fränkisch (frankos) szó pedig a középkorból maradt ránk, és eredendően nem egy fajtát jelölt, hanem a jobb minőségűnek tartott szőlőfajtákra utalt.

A kékfrankos szőlőfajtából tipikusan gyümölcsös, savhangsúlyos, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. Hasonnevei Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka. Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája.

Next

"Ez a mi örökségünk, ezek a mi gyökereink, ez a mi múltunk. Mi annyira összetartozunk, annyi minden köt össze. A fajták, a talaj, az éghajlat. Ugyanazon borászati fogalom alá tartozunk. Ahogy van egyfajta fogalma a burgundi vagy a mediterrán bornak, kell lennie olyannak is, hogy Kárpát-medencei vagy pannon. Ez a mi örökségünk, és ezt föl kellene karolnunk. Ez egy nagy lehetőség, mert ez nem egy akármilyen bortermelő régió, hanem az egyik legnagyszerűbb. Felejtsük el az országhatárokat."

Roland Velich
Moric Pincészet

Next

Szakértők mondták

a Kékfrankosról

"A blaufrankischt egykor úgy mutatták be nekem, mint a mint a szegény ember pinot noir-ját, ma pedig én mutatom be a fajtát tapasztalt pinot noir- és Burgundia-értőknek. A termőhely-specifikussága és a mindent letaroló ár-érték aránya a legnagyobb erőssége."

Eric Danch
Blue Danube Wine Company

"A széljárás a Kékfrankos számára kedvezően változott. Azok a tulajdonságai, amelyek egykor gyengeségnek számítottak, most erősségeivé váltak. Világszerte növekszik iránta az érdeklődés, s ennek köszönhetően elfoglalhatta méltó helyét Európa kiváló és előkelő regionális fajtái körében."

John Szabo
Master Sommelier

"A kékfrankos az egyik legfontosabb fajtánk, a világ kékfrankosainak több mint fele Magyarországon található. Nem csak a gyümölcsösségével, fűszerességével hódíthat, hanem az adott terület jellegzetességeit is nagyon jól be tudja mutatni; most már az utóbbira kell nagyobb hangsúlyt fektetni."

Kielmayer Kristian
Nemzetközi Borakadémikus